GRADSKI ODJELI
Europska konferencija o demokratskoj obnovi: Mostar nije grad slučaj, nego grad koji ima rješenje
19.09.2022
11:32

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe organizira Europsku konferenciju o demokratskoj obnovi: inoviranje putem deliberativne demokracije, koja će se održati 20. i 21. rujna u Mostaru s početkom u 10 sati.

Konferencija će okupiti lokalne vlasti, načelnike i predsjednike vijeća širom Bosne i Hercegovine i ostatka Europe.

Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, kazala kako su se predstavnici lokalnih vlasti na sastanku s predstavnicima Vijeća Europe osvrnuli na sami početak projekta, što je ustvari bio projekt izgradnje demokratskog sudjelovanja u Mostaru u srpnju prošle godine, a koji se proveo putem Skupštine građana.

„To je rezultiralo donošenjem određenih preporuka građana koje su pretočene u Akcijski plan kojeg je usvojilo Gradsko vijeće Mostara. Nastavljamo s projektom obnove demokratskog procesa. Grad Mostar će nastaviti pružati mogućnost građanima da im se kroz Skupštinu, koja će se održavati i u idućem razdoblju, pruži prilika za predlaganjem rješenja kako bismo te preporuke preko Gradskog vijeća na koncu i realizirali“, pojasnila je Komadina.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je naglasio kako je ovaj projekt nastavak dobre suradnje između Grada Mostara i Vijeća Europe koje je, kako ističe, u Mostaru prepoznalo "nove pozitivne vjetrove".

„Drago mi je da Mostar više nije grad slučaj, nego grad pozitivnih pomaka koji su krenuli od izbora i uspostave novog Gradskog vijeća. Usvojili smo Akcijski plan i trenutno smo u njegovoj realizaciji, a prema preporukama Skupštine građana. Nadam se da ćemo ga ispratiti do kraja“, poručio je on.

Marić se zahvalio Vijeću Europe na donacijama i pomoći upućenima Gradu Mostaru.

„Jedna od donacija odnosi se na poboljšanje uvjeta rada Gradskog vijeća kroz transparentni prijenos uživo sa sjednica Gradskog vijeća. Drugi grant ćemo sutra predstaviti u dvije osnovne škole u Mostaru gdje ćemo dobiti donacije u vidu pomoći uređenja školskih dvorišta, ali i pomoći za bolje zbrinjavanje komunalnog otpada u gradu. Na sastanku smo ukazali i na naš problem pitanja deponije Uborak te smo zatražili pomoć“, dodao je predsjednik Gradskog vijeća.

Preporuke Skupštine građana su konkretne, a jedna od njih je izgradnja bazena, navela je šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu Bojana Urumova.

„Koliko sam upoznata, izgradnja bazena je već počela što je od velikog značaja. Ne treba zaboraviti da je Mostar grad iz kojeg potiče europska i mediteranska prvakinja u plivanju Lana Pudar. Svi trebate biti ponosni na njezin uspjeh. Ugled Mostara može biti zasnovan na pozitivnim stvarima“, smatra Urumova.

Ističe kako će primjer Mostara biti predstavljen za nekoliko mjeseci na prestižnom događaju u Strasbourgu na Svjetskom forumu demokracije gdje će se prezentirati iskustvo provedeno kroz Skupštinu građana.

Direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Rafael Benitez ustvrdio je kako su ovim angažmanom uspjeli pokazati da Mostar "nije grad slučaj nego grad koji ima rješenje".

U Mostaru je, pojašnjava, dokazano da se mnogo problema može riješiti tako što će se uključiti građani.

"Što se tiče predstojeće Konferencije o demokratskoj obnovi, želio bih navesti nekoliko važnih aktivnosti. Održat ćemo sastanak Upravnog odbora ovoga projekta, a zatim ćemo potpisati memorandume o razumijevanju lokalnih vlasti s dvije udruge. U okviru projekta nastavit ćemo raditi na tomu da se građani i dalje aktivno uključuju u donošenje pozitivnih procesa", pojasnio je Benitez.

Član Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe ispred Sjeverne Irske i izvjestitelj za praćenje lokalnih i regionalnih izbora Stewart Dickson prisjetio se svoga prvoga dolaska u ovaj grad 2012. godine.

„Došao sam iz Sjeverne Irske i moram reći da imam razumijevanje i empatiju prema gradovima i društvima koji su prošli određeni konflikt, a koji se kasnije nalaze u postkonfliktnom stanju. Želim ohrabriti ovaj grad da krene dobrim putem. Naglasak stavljam na rad Skupštine građana gdje sami građani daju prijedloge koji se kasnije provode. Iduća Skupština bit će od još veće važnosti jer će na njoj sudjelovati možda stotinjak novih članova koji će razgovarati o važnim stvarima za ovaj grad“, rekao je on.

Dickson je na koncu ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da takav model provede i u drugim gradovima, ističući kako će Vijeće Europe sigurno pomoći tim projektima.

Inače, sudionici na Europskoj konferenciji o demokratskoj obnovi u iduća dva dana razmijenit će mišljenja o ključnim trendovima zajedničkog upravljanja i inovativnog sudjelovanja u kreiranju politika između lokalnih vlasti i građana, te o dodatnoj vrijednosti deliberativne demokracije u slučajevima višestrukih izazova.

Kroz primjere dobrih praksi iz Bologne (Italija), Bruxellesa i regije Ostbelgien (Belgija), Gdanjska (Poljska), Pariza (Francuska), Irske, Sjeverne Irske (Ujedinjeno Kraljevstvo), Istanbula (Turska) i Mostara (Bosna i Hercegovina), sudionici će analizirati postupanja nakon deliberativnog procesa i oblike institucionalizacije istih, te mehanizme jačanja građanske participacije, uključujući nedovoljno zastupljene grupe građanki i građana.

Ova konferencija se organizira u okviru projekta "Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u okviru Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025. Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu lokalne demokracije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram