GRADSKI ODJELI
Gradonačelnik Kordić: Cilj nam je građane što bliže uključiti u demokratske procese
20.09.2022
12:05

Europska konferencija o demokratskoj obnovi: inoviranje putem deliberativne demokracije koju organizira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe svečano je u utorak otvorena u Mostaru, a trajat će do srijede, 21. rujna.

Konferencija je okupila lokalne vlasti, načelnike i predsjednike vijeća širom Bosne i Hercegovine i ostatka Europe.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u uvodnom je obraćanju kazao je kako je ideja oko deliberativne demokraciju u Mostaru komunicirana s predstavnicima Vijećem Europe u BiH već na početku njegovog mandata.

"Sretan sam što smo tada krenuli u ovaj proces koji je u Mostaru našao plodno tlo. Naime, formirana je Skupština građana koja se najprije bavila komunalnim temama, pronašli su određena rješenja, dali su preporuke Gradskom vijeću i one su sada u implementaciji", ustvrdio je on.

Gradonačelnik je dodao kako će se implementacija rješenja brzo završiti nakon čega će se vidjeti konkretni rezultati.

"Kada smo nedavno obilježavali Dan demokracije u svijetu, razgovarali smo o demokratskim procesima i o tomu kako ih poboljšati. Zaključili smo da ne postoje idealni sustavi, ali smo željeli pokušati doći do savršenog modela upravljanja. Upravo ova priča ide u tom smjeru jer nam je cilj da se građani što bolje i što bliže uključe u demokratske procese", pojasnio je Kordić.

Šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu Bojana Urumova ranije je istaknula kako će primjer Mostara za nekoliko mjeseci biti predstavljen na prestižnom događaju u Strasbourgu na Svjetskom forumu demokracije gdje će se prezentirati iskustvo provedeno kroz Skupštinu građana.

Direktor Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Rafael Benitez ustvrdio je kako su ovim angažmanom uspjeli pokazati da Mostar "nije grad slučaj nego grad koji ima rješenje" jer je ovdje, pojašnjava, dokazano da se mnogo problema može riješiti tako što će se uključiti građani.

Član Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe ispred Sjeverne Irske i izvjestitelj za praćenje lokalnih i regionalnih izbora Stewart Dickson ohrabrio je Bosnu i Hercegovinu da primjer Skupštine građana koji nude rješenja provede i u drugim gradovima, ističući kako će Vijeće Europe sigurno pomoći tim projektima.

Inače, sudionici na Europskoj konferenciji o demokratskoj obnovi razmijenit će u dva dana mišljenja o ključnim trendovima zajedničkog upravljanja i inovativnog sudjelovanja u kreiranju politika između lokalnih vlasti i građana, te o dodatnoj vrijednosti deliberativne demokracije u slučajevima višestrukih izazova.

Kroz primjere dobrih praksi iz Bologne (Italija), Bruxellesa i regije Ostbelgien (Belgija), Gdanjska (Poljska), Pariza (Francuska), Irske, Sjeverne Irske (Ujedinjeno Kraljevstvo), Istanbula (Turska) i Mostara (Bosna i Hercegovina), sudionici analiziraju postupanja nakon deliberativnog procesa i oblike institucionalizacije istih, te mehanizme jačanja građanske participacije, uključujući nedovoljno zastupljene grupe građanki i građana.

Konferencija u Mostaru organizira se u okviru projekta "Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u okviru Akcijskog plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025.

Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu lokalne demokracije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Mostaru i drugdje u Bosni i Hercegovini. Također, promovira nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram