GRADSKI ODJELI
Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina
03.11.2023
13:28

Ceremonija proglašenja gradskog područja Mostara slobodnim od mina, kojoj su nazočili mostarski gradonačelnik Mario Kordić, veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy, ministrica civilnih poslova u BiH Dubravka Bošnjak i v.d. direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Enis Horozović, upriličena je u petak u Gradskoj vijećnici.

- Danas službeno možemo reći da je Mostar grad bez mina i ne treba se previše objašnjavati koliko je to važno. Grad Mostar zadnjom akcijom deminiranja bavio se područjem Hodbine i ovim činom taj dio smo završili. Nađeno je 39 minsko-eksplozivnih sredstava koja su maknuta i te mine više nikad neće nanijeti štetu ni građanima ni turistima koji se nalaze na području ovog grada - kazao je gradonačelnik Kordić.

Dodaje kako je današnji dan iznimno bitan i u kontekstu turizma.

- S obzirom da proklamiramo biti europski grad, turistička destinacija, odnosno turistički centar Hercegovine, ovaj čin kad smo proglasili Mostar gradom bez mina je jako važan u tom kontekstu. Sjedinjene Američke Države u potpunosti su financirale ovaj projekt putem ITF-a, a moja zahvala ide i Centru za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH koji su zadnji dio projekta implementirali, kao i BHMAC-u s kojima surađujemo već dugi niz godina i koji je u ovom slučaju bio naša krovna organizacija koja se bavi problematikom nesretne zaostavštine iz 90-ih godina - kazao je Kordić.

Veleposlanik SAD-a u BiH Michael Murphy kazao je kako je ovo značajan uspjeh koji ne bi bio moguć bez podrške partnera ITF-a i Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH.

- Čestitamo svima na hrabrosti koju pokazuju ovdje, ali i širom svijeta, a sve ono ne bi bilo moguće ni bez pomoći i podrške domaćih vlasti, a prvenstveno mislim na BHMAC. Posebno cijenim intenzivan i visoko rizični rad koji psi i njihovi vodiči obavljaju kako bi zaštitili sve građane BiH. Ponosni smo što smo bili partneri Centra za obuku pasa za otkrivanje mina na mnogim projektima deminiranja širom BiH uključujući i projekt ''Sarajevo bez mina'' koji je završen 2021. godine. Nadamo se da ćemo sličan uspjeh postići i u Brčko Distriktu BiH do 2024. godine. Sretni smo jer ćemo imati priliku još jedan kutak Bosne i Hercegovine učiniti sigurnijim i slobodnim za ekonomski razvoj - kazao je Murphy.

Završetkom ovog projekta građanima Bosne i Hercegovine vraćeno je više od 1,6 milijuna kvadratnih metara zemljišta.

- Želim odati priznanje i pohvaliti težak i naporan rad deminerskih timova, navedenog centra i ureda BHMAC-a u Mostaru koji su pomogli da se ovaj uspjeh ostvari. Dobra vijest je da ovdje nećemo stati. Ovu važnu aktivnost nastavljamo na širem području Mostara i to kroz projekt deminiranja "Podgorani 1", opet u partnerstvu s ITF centrom - naveo je veleposlanik.

Pozvao je čelnike na vlasti u BiH da se ponovno obvežu i ojačaju kapacitete za deminiranje u institucijama kao što je BHMAC.

- Već predugo BHMAC čeka dodatno osoblje i resurse koji su im nužni, a isto se može reći za Oružane snage BiH i njihovu deminersku jedinicu. Posao humanitarnog deminiranja je težak, a rizik je visok, ali donosi stvarno opipljivu nagradu u smislu sigurnosti, spašavanja ljudskih života, a također i mogućnosti prosperiteta. Poljoprivredna proizvodnja može se nastaviti, mogu se osnovati nova poduzeća i turisti se mogu vratiti. Deminiranje je važno za pomirenje, omogućit će pojedincima iz svih etničkih zajednica da se vrate kući na svoju zemlju, u svoje domove i zajednice - kazao je Murphy.

Istaknuo je kako je BiH u ovom trenutku očistila oko 75 posto kontaminiranih područja.

- To još uvijek nije 100 posto, što znači da imamo još posla, a zajednički snosimo odgovornost da nešto učinimo po tom pitanju. Institucije koje se bave deminiranjem zaslužuju podršku vlasti, a tu mislim prvenstveno na financijsku podršku. SAD i veleposlanstvo u Sarajevu nastavit će podržavati aktivnosti deminiranja u BiH težeći cilju da se jednog dana cijela Bosna i Hercegovina proglasi potpuno očišćenom od mina. Kada kažem cijela BiH nastavit ćemo raditi ne samo ovdje, nego i u Sarajevu, u Banjoj Luci i svim drugim mjestima. Nadam se da će uspjeh ovog projekta u godinama koje dolaze potaknuti još snažnije i šire partnerstvo za projekte humanitarnog deminiranja u svim dijelovima ove zemlje - kazao je Murphy.

Ministrica civilnih poslova u BiH Dubravka Bošnjak kazala je kako je Mostar zasigurno jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Bosne i Hercegovine, s iznimnom kulturnom baštinom.

- Nažalost, minsko eksplozivna sredstva zaostala iz proteklog rata predstavljala su veliki problem za sigurnost i razvoj. Drago mi je što je danas urbano područje grada dobilo službenu potvrdu da je potpuno razminirano i sigurno za sve, posjetitelje, građane, hodočasnike, rekreativce, planinare, turiste i avanturiste. Projektom "Mostar bez mina" stvoreni su preduvjeti za razvoj turizma i infrastrukturnih projekata koji će uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života - kazala je Bošnjak.

V.d. direktora BHMAC-a Enis Horozović kazao je kako je implementacija navedenog projekta potvrda dobre suradnje, rada i zalaganja svih institucija i agencija uključenih u protuminski proces.

- Realizacijom ovakvih projekata ističe se važnost nastavka humanitarnog razminiranja i primarnih djelatnosti BHMAC-a, a to je rješavanje prijetnji u vidu minsko eksplozivnih sredstava zaostalih prethodnim nesretnim ratom. Iako su ratni sukobi u BiH završeni prije 27 godina, još uvijek nam je pod sumnjivom opasnosti ostalo negdje oko 860 kilometara kvadratnih površine. Na tom prostoru živi i više od 500.000 naših građana. Od završetka rata do danas od minsko eksplozivnih sredstava stradala je 1.781 osoba, od čega 624 sa smrtnim ishodom. Zahvaljujući projektima "Mostar bez mina" i "Sarajevo bez mina" koji su realizirani u prethodnom periodu, korak smo bliže stvaranju uvjeta za sigurno korištenje prirodnih resursa i rekonstrukcije infrastrukture. Očekujem da ćemo i ostale dijelove Mostara i cijele BiH učiniti slobodnim od minskih opasnosti - kazao je Horozović.

Na ceremoniji je uručen i certifikat o završenim aktivnostima čime je gradsko područje Grada Mostara i službeno postalo slobodno od mina.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram