GRADSKI ODJELI
Gradsko vijeće usvojilo Proračun Grada Mostara za 2024. godinu
26.01.2024
9:26

Mostarsko Gradsko vijeće na sjednici održanoj u četvrtak usvojilo je Proračun Grada Mostara za 2024. godinu u iznosu od preko 145 milijuna maraka.

– Usvojena je i Odluka o izvršenju Proračuna i nadam se da ćemo ovu godinu maksimalno iskoristiti u njegovom provođenju na brži i efikasniji način jer dosad što se pokazalo kao praksa, a na što su i vijećnici imali primjedbi, je realizacija proračuna kad su u pitanju infrastrukturni projekti u gradu. Tu imamo malo problema i oko provođenja Zakona o javnim nabavkama, a malo je i do gradske administracije, ali nadam se da ćemo to ove godine uspješno završiti – kazao je predsjednik Gradskog vijeća (GV) Grada Mostara Salem Marić.

Dodao ja kako je usvajanje proračuna u ovolikom iznosu velika stvar.

– Neki ga smatraju predizbornim, a ja kažem naravno da je predizborni, svaki je predizborni. Građani će osim proračuna prepoznati i sve ono što se radilo i što se radi u Mostaru i s te strane odluka o usvajanju proračuna nije populistička već zaista trend i način rada ove gradske administracije i Gradskog vijeća kroz protekle tri godine – kazao je Marić.

Dodao je kako će Vijeće tek raspravljati o još nekim jako važnim temama poput Odluke o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području Mostara, te Odluke o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Mostara za pedagošku 2023/2024. godinu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako su ove, kao i prošle godine, komentari opozicijskih vijećnika bili slični, odnosno da je proračun “prenapuhan”.

– Godina prođe brzo, a mi smo kao narod skloni brzo zaboravljati, naime činjenica je da imamo najveći proračun u povijesti grada Mostara. Onaj tko iole zna pročitati ili malo pregledati Proračun vidjet će da su svi projekti u Mostaru i svi planovi koje smo planirali zadnje tri godine, sve ono što se nalazi u strategiji razvoja Mostara je ispraćeno i realizaciju te priče imamo, usudio bih se reći, 99 posto. Ušli smo u izbornu godinu, naravno da se pojavljuju različite potrebe vijećnika da to sve komentiraju na ovaj ili onaj način, ali ono što je bitno je da je Proračun Grada Mostara usvojen i da osigurava sve ono o čemu smo pričali – rekao je Kordić.

Implementacija proračuna je, kako kaže, nešto što predstavlja potencijalni problem u Mostaru, a razloga za to je puno.

– Kad je infrastruktura u pitanju, na njoj najzornije vidite da je to nešto usporeno, da se probijaju rokovi i ostalo, radi se o konkretnom problemu, a to je da je građanska operativa Mostara ili regije poprilično desetkovana odlaskom kvalificiranih ljudi u neke druge zemlje. Mi smo ambiciozno otvorili puno velikih projekata s jasnom idejom da infrastrukturni radovi koje financira Grad budu pokretač gospodarskog razvoja Mostara i mislim da smo u tome dobrim dijelom uspjeli. Mislim da bi 2024. trebala biti prijelomna godina u kojoj Grad Mostar konačno izlazi iz onih svojih silnih problema od zadnjih 30 godina. Ovim proračunom imamo puno posla, puno ambicija i ideja, idemo svi zajedno skupiti glave, svu energiju i pokušati sve realizirati kako bi nam svima bilo puno bolje – ustvrdio je Kordić.

Kao jedne od najvećih infrastrukturnih objekata i projekata koji su financijski osigurani gradonačelnik je naveo veliki olimpijski bazen, veliku dvoranu s 5.000 sjedećih mjesta koja je, kako kaže, financijski najzahtjevniji izazov, te dva nogometna stadiona.

– Ne mogu dati točan datum kad će se sve završiti, ali ono što vam mogu reći je da su svi objekti, barem u ovoj dinamici u kojoj to može građevinska operativa odraditi, financijski osigurani. Dakle, izgradnja nijednog objekta neće stati zato što nema novca ili zato što Grad nije nešto uradio. Može se dogoditi da imamo neke tehničke probleme, ali stalno smo u komunikaciji s izvođačima radova i eventualne probleme pokušavamo preduhitriti – kazao je Kordić.

Također, naveo je da je za subvenciju vrtića planirano oko 475.000 maraka.

– Ova, kao i Odluka o subvenciji prve nekretnine u Mostaru, je u nacrtu, mislim da smo ih dobro napravili i da neće biti nekih velikih potreba za intervencijama. Otprilike pola djece smješteno nam je u državnim, odnosno gradskim vrtićima, a druga polovica po privatnim vrtićima. Svi vrtići moraju imati iste standarde, iste razine usluge, kvalitete i sve ono što je propisano pedagoškim standardima. Ja bih bio najsretniji da svi privatni vrtići u jednom trenutku dosegnu standard koji je propisan zakonom i koji mi kao gradski vrtići moramo imati i poštivati. Kroz ovu odluku primarno je interes da zaštitimo djecu i roditelje, znači da imaju dobre standarde u privatnim vrtićima i da ih plaćaju jednako kao gradske. Pokušat ćemo izraditi program kako ih što prije uvrstiti u ovu odluku i pratit ćemo realizaciju i po potrebi intervenirati. Mislim da je ovo dobar put jer bi Mostar tako imao neko javno-privatno partnerstvo. Kroz gradske vrtiće bi osigurali stabilnost čitavog sustava predškolskog odgoja, a kroz privatne vrtiće bi podigli ljestvicu usluge i kvalitete u cijelom tom sustavu – istaknuo je Kordić.

Za kupovinu prve nekretnine planirano je 300.000 maraka subvencije.

– Razlozi zbog kojih idemo u ovom smjeru su potražnja stanova i generalno porast cijena. Mladi bračni par u Mostaru s prosječnim primanjima u ovoj državi vrlo teško može realizirati svoju prvu nekretninu. Promišljamo razne modele, a ova subvencija bila je jedan od najlakših modela za ovu godinu. Postoje neki parametri tko ima pravo na tu subvenciju, nekad novac dobiju oni koji možda ne bi trebali, a oni koji su u najvećoj potrebi budu zakinuti, ali mislim da smo sve te mehanizme ugradili i siguran sam da će vijećnici imati još koju ideju kako odluku poboljšati pa da idemo u implementaciju – kazao je Kordić.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram