GRADSKI ODJELI
Javni poziv za sve ovlaštene izvođače i projektante sustava obnovljivih izvora energije
17.04.2023
11:19

Grad Mostar planira izraditi bazu podataka svih ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije s područja Mostara i šire.

Gradsko vijeće Grada Mostara je na svojoj 30. redovitoj sjednici održanoj dana, 23.02.2023. godine, jednoglasno usvojilo Deklaraciju o Dobroj energiji - „Grad Mostar - Grad dobre energije“. Ovom Odlukom uz do sada uspješnu provedbu velikog broja projekata energijske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, Grad Mostar deklarirao se zvanično kao predvodnik i motivator energetske tranzicije. Time se ujedno i obvezao da će aktivno poticati i pomagati u realizaciji svih akcija i projekata obnovljivih izvora energije, energijske učinkovitosti i „čistog“ prometa te projekata prilagodbe efektima klimatskih promjena.

Grad Mostar u postupku je izrade baze podataka ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije, s toga poziva proizvođače, distributere, izvođače radova, instalatere i projektante sustava obnovljivih izvora energije da dostave svoje podatke.

Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati, a podaci će javnosti biti dostupni preko web stranice Grada Mostara www.mostar.ba , odnosno preko stranice projekta EU Balkan Solar Roofs. Na toj internetskoj stranici građanima će biti omogućeno dobiti popis svih ovlaštenih izvođača i projektanata sustava obnovljivih izvora energije s područja grada, HNŽ/K, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Preko stranice građani će moći uputiti pitanja i zatražiti preporuke, te dati svoje mišljenje i preporuke za korištenje obnovljivih izvora energije. Bit će omogućeno građanima i tvrtkama promotivna izrada postera-plakata na stranici o već uspješno završenim projektima i uspješno instaliranim solarnim postrojenjima. U okviru provedbe ovog projekta bit će izrađeni i prigodni priručnici za građane koji su zainteresirani za korištenje obnovljivih izvora energije.

Cilj ovog projekta je taj da Grad Mostar građanima olakša izbor ovlaštenih izvođača projektanata obnovljivih izvora energije i pruži savjetodavnu pomoć građanima zainteresiranim za ulaganje u korištenje obnovljivih izvora energije s posebnim naglaskom na korištenje sunčeve energije. Savjetodavna pomoć za građane je besplatna i dostupna u svim koracima: od inicijalnog savjetovanja, tijekom izrade projektno-tehničke dokumentacije pa do završnog nadzora. Izradom ove baze podataka omogućit će se učinkovito povezivanje interesa  građana zainteresiranih za ulaganje u vlastite sustave obnovljivih izvora energije (OIE) sa ponuđačima i projektantima: fotonaponskih sustava, solarnih toplinskih sustava, plitkih geotermalnih sustava i dizalica topline i manjih kotlova i peći na biomasu.

Naime, uz prosječno oko 2.200 sunčanih sati godišnje u gradu Mostaru postoji značajan potencijal za bolje korištenje sunčevih resursa.

Prijava iskaza interesa za upisom u bazu podataka dostavlja se na adresu elektroničke pošte [email protected]  s naznakom: Javni poziv za uvrštavanje u bazu podataka ponuđača i projektanata sustava OIE – iskaz, daje se.

Prijave će se zaprimati kontinuirano. Uz prijavu je potrebno dostaviti  osnovne podatke o tvrtkama, opis djelatnosti, kontakt te do sadašnje iskustvo. Poželjno je dostaviti i fotografiju solarnog postrojenja uz osnovne informacije o uspješno završenim projektima, instaliranim postrojenjima (vrsta postrojenja, vlasnik postrojenja, lokacija, snaga, proizvodnja, vrijeme puštanja u rad, kratka izjava korisnika i sl.). Na isti način nam se mogu javiti i svi građani koji su korisnici solarnih postrojenja sa kratkim opisom svog iskustva, fotografijom solarne elektrane i eventualnim preporukama.

Baza podataka će se kontinuirano ažurirati i nadopunjavati, a podaci će javnosti biti dostupni preko web stranice Grada Mostara www.mostar.ba , odnosno preko stranice projekta EU Balkan Solar Roofs.

Za više pojedinosti o samoj prijavi i o projektu Balkan Solar Roofs možete poslati upit na ime voditelja projekta: Darko Knezović - energijski menadžer koordinator, Grad Mostar, tajništvo gradonačelnika, adresa elektroničke pošte: [email protected] tel. 036/ 281 563.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram