GRADSKI ODJELI
Predstavljena modernizacija sustava javne rasvjete Grada Mostara
10.03.2022
15:19

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara održana je stručna radionica na temu: „Modernizacija sustava javne rasvjete Grada Mostara“. Detaljno je predstavljeno stanje cijelog sustava javne rasvjete Grada Mostara, kao i budući planovi modernizacije sustava te uvođenja suvremene Web platforme za javnu rasvjetu. Na radionici je bilo govora i o modelima financiranja, kao i o najnovijim tehnologijama u području javne rasvjete.

Troškovi javne rasvjete postaju iz godine u godinu sve veći teret za gradski budžet. Novije tehnologije i štedljivija rasvjetna tijela daju mogućnost uštede uz zadržavanje postojećeg ili čak i unaprjeđenje kvalitete osvjetljenja.

Svjesni takvog stanja i želeći na vlastitom primjeru demonstrirati neophodnost primjene principa energijske efikasnosti/učinkovitosti i u javnom sektoru, Grad Mostar je uz tehničku pomoć ZGI d.o.o. Mostar pristupio izradi energetskog pregleda cijelog sustava javne rasvjete.

Projekt energijske efikasnosti „Izrada detaljnog pregleda (studija) sustava javne rasvjete Grada Mostara“ uspješno je završen uz pomoć i sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Ova stručna radionica izazvala je veliko zanimanje javnosti, kako predstavnika Grada Mostara, javnih poduzeća, tvrtki koje se bave javnom rasvjetom i agencija za razvoj. Između ostalih učesnika bio je prisutan veliki broj gradskih vijećnika, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, načelnici odjela Grada Mostara, savjetnici gradonačelnika, državni službenici i dr.

" Grad Mostar iz svoga proračuna za financiranje javne rasvjete na godišnjoj razini izdvaja oko 2,5 milijuna maraka, što je zaista jedna impresivna cifra koju Grad mora pokušati smanjiti. S obzirom na to da Grad Mostar ima 16.000 rasvjetnih tijela, po ovoj sadašnjoj cijeni električne energije, nije ni čudo da su troškovi tako veliki. Također, činjenica je da su većina sustava javne rasvjete i mrežni sustav zastarjeli i da ih se treba modernizirati s novim sustavom LED rasvjete. Organiziranje ove stručna radionica je Gradu izrazito potrebna zbog budućeg pravilnog planiranja i same provedbe modernizacije sustava javne rasvjete“- istaknula je uoči radionice Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara.

Energijski menadžer koordinator Grada Mostara, Darko Knezović, kazao je kako su pripremljeni svi podaci za web platformu, koju je uspješno pripremio Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, i da je sve spremno da ova web platforma bude na usluzi građanima. Dodao je kako bi prema prvim procjenama, modernizacijom sustava javne rasvjete, Grad Mostar ostvario uštedu veću od milijun maraka. "Imamo ukupno instalirano 15.995 svjetiljki, 14.549 stupova. Od toga je 13.445 svjetiljki koje nisu LED i 2.500 LED svjetiljki koje su već instalirane. Uradili smo cijele ulice Avenija/kralja Tomislava i Bulevar/Hrvatskih branitelja, zamijenili smo tu čak i dotrajale stupove i to sve kroz projekt IPA CBC IRENE i tu imamo već podatke da su uštede više 40 posto i da taj sustav nije na jednom mjernom mjestu", istaknuo je Knezović.

Hamdija Mujezin, u ime Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH UNDP istaknuo je kako je za Mostar planiran ESCO mehanizam koji financira projekt energetske efikasnosti kroz ostvarene uštede u energiji.

"Sav investicijski i tehnički rizik prebacuje se s korisnika na kompaniju koja isporučuje radove i opremu. Kompanija u ovom slučaju pruža kompletnu uslugu u smislu 'ključ u ruke' gdje daje od projektiranja do same realizacije i održavanja sustava te garantira da će oprema ostvariti uštede u energetskom smislu, a samim tim i smanjenje potrošnje i režija u budžetu. U slučaju ostvarivanja tih ušteda kroz naknadu ušteđenog iznosa vraća svoju investiciju i ostvaruje profit. U slučaju neostvarivanja korisnik dobiva sustav besplatno. Mehanizam je zamišljen tako da mobilizira sredstva privatnog sektora za potrebe razvoja javnog sektora i u budućnosti rezidencijalnog sektora", pojasnio je Mujezin.

On je naglasio kako su na području BiH do sada urađena četiri projekta na području Srednjobosanskog kantona te se trenutno radi na sustavu javne rasvjete u Gradu Cazinu te istaknuo kako je korisnicima "zagarantirana ušteda koja je obećana od strane kompanije koja kod tih objekata iznosi 40 posto u odnosu na referentnu potrošnju".

Ada Eminagić Krka iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH naglasila je kako Fond nastavlja podržavati projekt modernizacije sustava javne rasvjete u Gradu Mostaru, ali i slične projekte. Naime, Fond je projekt izrade detaljnog energetskog pregleda sustava javne rasvjete i novčano podržao s 35.000 KM.

Na radionici je prezentaciju samog Detaljnog energijskog pregleda (studije) sustava javne rasvjete Grada Mostara jako uspješno napravila Ivana Čuljak sa svojim stručnim timom iz ZGI d.o.o. Mostar.

Ovo je samo još jedna od mnogih provedenih mjera energijske efikasnosti koje su zacrtane u Akcijskom planu energijski održivog razvitka Grada Mostara. Povećanje energijske učinkovitosti je jedna od najvažnijih mjera za smanjenje troškova i negativnog utjecaja na okoliš. Planiranje u energetskom području je neophodno da bi se osiguralo ostvarivanje postavljenih ciljeva, a na tragu toga je i nastao ovaj dokument. Grad Mostar se kroz veliki broj projekata priključio provođenju proaktivne energetske politike s ciljem poboljšanja energijske učinkovitosti i smanjenja štetnih utjecaja na okoliš te širenjem svijesti među građanima o nužnosti učinkovitog korištenja energije.

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram