GRADSKI ODJELI
Mostar dobio prvi inkluzivni, osjetilni park za djecu
24.03.2023
11:46

Prvi inkluzivni, osjetilni park za djecu otvoren je u petak na Kantarevcu u Mostaru s više od 20 novih sprava za igranje i košarkaškim terenom s pomičnim koševima.

Radi se o INCLUSIVE PLAY projektu za promicanje socijalne uključivosti djece i osoba s teškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici, a na njemu su zajednički radili Grad Mostar i partneri - Grad Zadar, Centar Los Rosales i DV Latica.

Obraćajući se posjetiteljima, gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je ovo prvi i jedini inkluzivni park u Gradu na Neretvi.

"Radi se o taktilnom parku gdje su sprave prilagođene djeci s posebnim potrebama i ovo je jedan od rjeđih ovakvih parkova u BiH", kazao je mostarski gradonačelnik.

Izrazio je zadovoljstvo što će sve ustanove u Gradu Mostaru, koje se bave ovom problematikom, imati prostor koji će zajednički moći koristiti.

Kantarevac je kroz projekt doživio transformaciju u prvo inkluzivno osjetilno igralište u Mostaru s više od 20 novih sprava za igranje i košarkaškim terenom s pomičnim koševima.

Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo te menadžerica projekta dodala je kako je prostor igrališta osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila.

"Koncept je pripreman tako da sva djeca inkluzivno u središtu sportsko-rekreativnog centra Kantarevac imaju inkluziju i da se zadovolje njihove potrebe za druženjem i igrom", istaknula je.

Ustvrdila je kako je prostor igrališta osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila, potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava, koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

Direktorica multietničkog inkluzivnog vrtića "Sunčani most" Aida Kajan ocijenila je da su oni, kao predstavnici školskih ustanova, kao i roditelji sretni da u gradu postoji jedan ovakav park i da se djeci pruže jednake prilike i mogućnosti prije svega za upražnjavanje slobodnog vremena, a onda i za razvoj u punom smislu.

Projekt INCLUSIVE PLAY sufinanciran je u okviru interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina - Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 984.203 eura, od čega je za Grad Mostar 314.114 eura.

Za projekt izgradnje Osjetilnog parka na Kantarevcu Grad Mostar je osigurao 15 posto sredstava.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram