GRADSKI ODJELI
Mostar Run Weekendom otvorena turistička sezona u Mostaru
25.03.2024
11:40

Mostarski trkački vikend tradicionalno je održan u prvim danima proljeća, točnije od 22-24.03.2024. Manifestacija je to koja se prethodnih godina etablirala kao vodeći događaj ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini. Izuzetno vještim spojem sporta, turizma, edukacije, kulturnog i zabavnog programa Udruga Zdrav život – KINEZIS uz potporu gradonačelnika grada Mostara dr. Marija Kordića i predsjednice Vlade HNŽ gospođe Marije Buhač, kao i velikog broja kompanija iz javnog i privatnog sektora, uspjela je pokrenuti više od 2.000 trkača iz 51 zemlje svijeta koji su trčali mostarskim ulicama u sklopu „Rolla Mostarskog polumaratona“ i 4k Humanitarne utrke građana.

Ovogodišnji program manifestacije posvećen je pripadnicima ljepšeg spola i promociji važnosti tjelesnog vježbanja kod žena. Tako je i program otvoren stručnom trkačkom konferencijom u kongresnoj dvorani Queen gdje su se okupile snažne žene koje su prenijele svoje inspirativne priče.

Hrvatska olimpijka Marija Vrajić prenijela je niz zanimljivosti iz svoje dugogodišnje atletske karijere. Srpska atletičarka Dragana Špehar podijelila je svoju životnu priču o sportskom putu od državne prvakinje u maratonu, do herojske borbe sa karcinomom koja ju je natjera da ponovno uči hodati i govoriti i nakon svega izađe kao pobjednica koja par godina nakon svega sutra ponovno trči Mostarski polumaraton! Mirela Babić, jedina Mostarska IronWoman kroz svoje iskustvo ohrabrila je sve prisutne da je moguće spojiti obiteljske i poslovne obaveze, ali i naći vrijeme za sebe i biti tjelesno aktivna i angažirana u onome sto voliš! Alma Galešić Okić nam je približila korporativni svijet i dala odgovore na pitanja može li nam i kako trčanje pomoći fizički, mentalno i emocionalno kako bi bili funkcionalniji i produktivniji u svakodnevnom životu. Alma smatra da je fizička aktivnost nužna i neophodna za stil života koji je nametnut. Istakla je kako bi i kompanije trebale prepoznati značaj fizičke aktivnosti za efikasnost njihovih djelatnika i poticati ih na aktivnost. Alma ima sreću da radi za Rolla kompaniju koja je prepoznala tu koristi i omogućila svojim djelatnicima da trampe i do 2 h radnog vremena za 2h vježbanja.

Centralni događaj manifestacije svakako je bio „8. Rolla Mostarski polumaraton“ koji je okupio rekordnih 1019 natjecatelja iz 51 zemlje svijeta. Osmišljena kao trkačka razglednica grada Mostara ruta utrke trkače je vodila preko 7 gradskih mostova i kroz najljepše dijelove Mostara sa ciljem ispred TC Mepas Mall. Kenijski trkači Philice Kipkerio (1:16:23) u ženskoj kategoriji i Shedrack Kimaiyo (1:07:48) u muškoj konkurenciji što je ujedno i novi rekord staze, su se okitili prvim mjestima. Svi ostali trkači mogli su uživati u prekrasnom proljetnom danu kakvog može priuštiti samo mostarsko nebo. Trčeći uz 19 navijačkih i glazbenih satnica sa više od 200 volontera, partnerskih utrka, osnovnih i srednjih škola koji su mostarske ulice pretvorili u jednu veliku zabavnu scenu na otvorenom. Atmosfera je to koja je izmamila osmijeh i posebno pozitivnu energiju svih sugrađana koji su se pridružili dajući svoju podršku duž staze svim natjecateljima.

Humanitarna utrka sa rekordnih 1053 sudionika koji su trčali dionicu od 4 kilometra održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade HNŽ gospođe Marije Buhač i uz simboličan naziv „korak za djecu“ sa ciljem prikupljanja sredstava za opremanje igraonice za djecu u sklopu Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Kulturni i turistički dio manifestacije podrazumijevao je tečaj sportske fotografije u suradnji sa Foto klubom Mostar, pokazni skok sa Starog mosta i večernji zabavni program promocije mostarskih glazbenika i kantautora simboličnog naziva „Glazbeni maraton“. Ovo zanimljivo glazbeno putovanje započelo je uz zvukove Jazza u Pozorišnoj kafani gdje se publici predstavio talentirani bend Misty uz Jazz & Wine night. Nakon toga, u 21:00 sat, na sceni Gastro puba Nova priča nastupili su Mostarski tamburaši sa klasičnim tamburaškim repertoarom.

Za kraj večeri, od 22:00 u Sali OKC Abrašević je održan odličan glavni koncert večeri mostarskog kantautora Ive Jurića sa svojim bendom "Zadnja šansa" uz gošću večeri, mladu talentiranu mostarsku glazbenicu i kantautoricu Anitu Šunjić!

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram