GRADSKI ODJELI
Mostar se 'pobratimio' s Bassano del Grappom, najavljena suradnja na raznim projektima
25.03.2024
7:20

Svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju Grada Mostara i talijanskog grada Bassano del Grappa održana je u nedjelju u mostarskoj vijećnici, a kako je tom prigodom najavljeno suradnja dvaju gradova odvijat će se na raznim poljima.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić rekao je kako Bassano del Grappa današnjim važnim činom ulazi u veliku obitelj mostarskih pobratimljenih gradova.

- Grad Mostar ima poprilično velik broj gradova s kojima se pobratimio i s kojima održavamo aktivne kontakte i imamo koristi od toga. Cijela ova priča je počela prije četiri godine kada je gradonačelnica Elena Pavan uputila pismo u želji da bratimimo dva grada i dva mosta. Naša dva grada imaju puno sličnosti i to je bio motiv da krenemo u ovu priču. U daljnjem razgovorima vidjelo se da nas, osim samih mostova, spaja više toga pa smo odlučili da idemo u bratimljenje - izjavio je Kordić.

Dodao je kako je ovo prvi korak u suradnji koja će itekako pomoći najvećem gradu u Hercegovini.

- Ono što je meni prioritetno jest da smo dobili jedan prijateljski grad koji je u Europskoj uniji, s obzirom na prekjučerašnji događaj u BiH (zeleno svjetlo za pristupne pregovore u EU, op. a.), gdje nam se otvaraju dodatne mogućnosti apliciranja na europske fondove. Bassano se nalazi u regiji Veneto, jednoj od najrazvijenijih regija u Italiji i preponosni smo da imamo bratimljen grad koji će nam uvelike pomoći – zaključio je mostarski gradonačelnik.

Bassano del Grappa nalazi se u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, a s okolinom broji oko 70 tisuća stanovnika. Najupečatljiviji simbol ovog grada je most Ponte Vecchio izgrađen 1569. godine, odakle proizlazi još jedna sličnost s Mostarom.

Gradonačelnica Bassano del Grappe Elena Pavan smatra kako dva grada imaju vrlo slične priče.

- Iz ovog bratimljenja izaći će jako puno korisnih stvari za oba grada. Kao prvo, imamo na umu da razvijemo kulturnu suradnju i kulturnu razmjenu, posebno između institucija. Također, u vidu imamo i razne projekte. U planu je da projekte, koje provodimo u Bassanu del Grappi, preslikamo ovdje i naravno, da razvijemo gospodarsku suradnju – kazala je Pavan.

Posebno je istaknula projekt „Dance Well“ koji pomaže oboljelima od Parkinsonove bolesti.

- Želimo zajednički aplicirati i na razne projekte, posebno projekt „Dance Well“, koji je jako zaživio u našem gradu. Radi se o projektu koji pomažu ljudima koji boluju od Parkinsonove bolesti, da poboljšaju motoriku svojih mišića. Mi ih razvijamo s našim plesnim instruktorima i našim doktorima – rekla je gradonačelnica Pavan.

Nakon potpisivanja sporazuma čelnici dvaju gradova razmijenili su darove.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram