GRADSKI ODJELI
Obilježena 30. godišnjica smrti talijanskih novinara u Mostaru
30.01.2024
13:24

Veleposlanstvo Italije u Bosni i Hercegovini organiziralo je komemoraciju za trojicu novinara talijanske televizije RAI, Marija Luchettu, Darija D'Angela i Alessandra Otu, koji su živote izgubili 28. siječnja 1994. godine tijekom snimanje reportaže o djeci i ratu.

Na spomen ploči koja se nalazi na mjestu njihove pogibije vijenac su položili veleposlanik Italije u BiH Marco di Ruzza i gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Talijanski veleposlanik u BiH Marco Di Ruzzo rekao je kako je obilježavanje ovog događaja još dirljivije jer su prisutne obitelji poginulih talijanskih novinara.

„Uvijek kažem da je sjećanje na ova tri novinara dodatna stimulacija boljeg društva, demokratskog i multikulturalnog društva, koje će biti daleko od etničkih mržnji koje su prolile toliko krvi u ovoj zemlji, društva koja će s povjerenjem gledati u svoju europsku budućnost“, naglasio je Di Ruzzo te dodao kako Italija iskreno vjeruje u put BiH ka Europskoj uniji, gdje će se graditi „naš zajednički dom“.

Na obilježavanju obljetnice gradonačelnik Mostara Mario Kordić je poručio kako svijet nije izvukao pouke iz bespotrebnih ratova.

„Mislim da smo mi osobno u Mostaru izvukli pouku iz ovog nesretnog događaja, ali svjedoci smo da svijet nije. I danas ginu djeca i danas su ovo ponovno iste teme, kao da ne učimo iz ranijih lekcija. Ono što je danas posebno emotivno je da su došle i obitelji trojice novinara da zajedno s nama budu na komemoraciji. S njima smo imali priliku razgovarati u vijećnici i jako sam zahvalan da je obitelj nastavala osvještavati kako u ratu stradaju nevina djeca. Kroz fondaciju, koju su napravili i u kojoj svakodnevno rade pomažu djeci, a kroz njihovu fondaciju prošlo je preko 800 djece“, istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je kako se treba prisjećati događaja iz prošlosti, ali i biti okrenut budućnosti i pokušati naći „svjetlo na kraju tunela kako bi djeci osigurali svjetlu budućnost“.

Andrea Luchetti, sin poginulog novinara, prisjetio se svog prvog dolaska u Mostar.

„Kao obitelj smo dugo razmišljali i razgovarali ima li smisla doći ovdje, prije svega zbog političkih razloga. Zaključili smo da ćemo doći jer smo se oca mogli prisjetiti i u Italiji, ovdje smo zbog vrijednosti koje ovo sjećanje donosi ovom društvu, a to je jedna veća vrijednost“, kazao je je Luchetti koji je mjesto pogibije svog oca prvi put posjetio prije 17 godina.

U Trstu, gradu iz kojeg su preminuli novinari nalazi se sjedište "Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin".

Zaklada je osnovana nakon pogibije talijanskih novinara u Mostaru i ona pomaže u liječenju ranjene i bolesne djece u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram