GRADSKI ODJELI
Oslobodimo Mostar od ruševina
13.01.2024
12:12

Povodom objavljenog Javnog poziva u kojem Grad Mostar poziva vlasnike devastiranih i ruševnih objekata da se jave i podnesu zahtjev za odobrenje uklanjanja značajno je javnost dodatno informirati o ovom pokrenutom procesu.

Grad neće rušiti niti je namjera da to učini za građevine pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i kulturne baštine Mostara. Tako da građevine poput kuće Mujage Komadine, Sahat kule,  mostarske spomeničke baštine i onih koji su u procesu obnove poput Doma Armije, Name i Djevojačke škole i njihov status je poznat će imati drugačiji pristup rješavanju stanja.

Proces preduvjeta za uklanjanje ruševina aktivnije je započet nakon što je Gradsko vijeće usvojilo Odluku o uklanjanju ruševina u Mostaru koja je donesena 23.2.2023.godine i zaduženja koja su proizašla iz iste, među kojima su ta da Odjel za urbanizam i građenje, te Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove utvrde tačan popis građevina koje vrše ugrozu sigurnosti i imovine građana i narušavaju estetski izgled Mostara.

Nakon toga je organiziran sastanak sa predstavnicima gradskih službi koje imaju nadležnosti u rješavanju među kojima su vrsni stručnjaci u ovim oblastima i dugogodišnji poznavaoci prilika koje vladaju u Mostaru u vezi sa ovom temom. Time su i započete konkretne aktivnosti i objavljen je Javni poziv u kojem grad poziva sve vlasnike da zajedničkim djelovanjem učinimo dobro za Mostar i uklonimo građevine koje gotovo 30 godina čine sigurnosni problem i narušavaju ugled grada.

Popis ruševnih građevina i utvrđivanje vlasništva je prvi korak koji se morao provesti i objaviti kako bi svi uključeni u proces znali koje građevine su činjenično sa stanovišta struke u statusu devastiranosti i čine opasnost po građane i narušavaju izgled grada, kako bi se odazvali Javnom pozivu i zatražili odobrenja za uklanjanje koja će biti provedena u skladu sa dostavljenim elaboratima.

Za javne objekte Grada Mostara sa popisa kreće se u izradu stručnih elaborata o nosivosti, te mogućnosti obnove ili uklanjanja. Na tim građevinama struka će reći je li moguća obnova i u kojem pravcu ići. Zbog toga sastavni dio procesa konačnog uklanjanja ili obnove jeste izrada elaborata o nosivosti građevina koji će za svaku građevinu pojedinačno raditi nezavisni projektantski biroi i akademska zajednica, odnosno strukovni fakulteti koji po zakonu imaju ovlaštenja izrade elaborata.

Cilj poziva i cjelokupnih aktivnosti jeste da zajedničkim naporima i djelovanjem sa vlasnicima učinimo Mostar sigurnijim i ljepšim okruženjem. Zbog toga još jednom pozivamo sve vlasnike građevina, više razine vlasti, javnost Mostara, akademsku zajednicu i građane da budemo partneri u rješavanju ovog problema koji nam svima desetljećima smeta i čini probleme za Mostar.

Oslobađanje Mostara od ruševina se može učiniti samo zajedničkom suradnjom i podrškom aktualnoj mostarskoj vlasti i Gradskoj upravi koja je našla načina i želje da ovaj problem konačno bude iza nas i da još jednim primjerom zakoračimo u budućnost uspješnijeg Mostara.

 

 

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram