GRADSKI ODJELI
Potpisani ugovori: Manje cijene u privatnim vrtićima za 850 djece u Mostaru
09.04.2024
11:08

U Gradskoj vijećnici Mostara potpisani su ugovori o subvencioniranju smještaja djece u deset privatnih predškolskih ustanova na području grada, što će obuhvatiti 850 djece.

Ugovorom je za cjelodnevni program djeteta roditeljima definirana cijena od 200 maraka, dok je za cjelodnevni jaslički program cijena 220 maraka. Ostatak od 210 maraka po djetetu subvencionirat će Grad Mostar, a godišnje će biti potrebno izdvojiti oko milijun maraka.

Gradonačelnik Mario Kordić kazao je kako se radi o povijesnom trenutku za Mostar.

- Ovu temu zajedno smo počeli komunicirati prije godinu dana kada smo razmišljali kako povećati i poboljšati kvalitetu usluge u predškolskom odgoju u Mostaru. Svjedočili smo dugo godina nesređenom sustavu, odnosno nedostatku mjesta u ustanovama za predškolski odgoj. Danas svjedočimo odluci koja je donesena na Gradskom vijeću gdje se prepoznalo da kapacitete koji nedostaju u javnim ustanovama možemo riješiti uvođenjem privatnih ustanova u sustav – istaknuo je Kordić.

Kako je pojasnio, od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru, deset je ispunilo zakonske uvjete, a 850 djece imat će pravo na subvenciju od Grada Mostara.

- Mislim da smo na pravom putu. Čestitam svima koji imate privatne vrtiće jer ste u vrlo kratkom roku zadovoljili standarde koje je Grad tražio. Naša je obveza sada pratiti odluku i u procesu primjene vidjeti gdje imamo dodatnog prostora za poboljšanje – rekao je Kordić.

Kao izravni rezultat ove odluke spomenuo je i dodatnih petnaest odgajatelja koji su se zaposlili u privatnim vrtićima.

- Ljudi koji su bili na Zavodu za zapošljavanje i čekali svoja mjesta, ovim činom i današnjim potpisom dobili su radna mjesta što me izuzetno veseli. To je direktan rezultat ove odluke. Osim toga, 850 obitelji kroz ovu će odluku biti potpomognuto. Mislim da je ovo fantastična demografska mjera – dodao je on.

Kako je naveo, nastavit će poticati i preostale privatne vrtiće da u što kraćem roku zadovolje uvjete kako bi i oni bili dio sustava.

- Ovo ne znači da Grad Mostar neće nastaviti razvijati kapacitete javnih ustanova. Važno je da imamo balans javnog i privatnog sektora jer će to osigurati da razina predškolskog obrazovanja ostane na vrhunskoj razini, što nam je u konačnici svima cilj – zaključio je Kordić.

Ivana Brkljača iz Dječjeg vrtića ''Čudesna šuma'' izrazila je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, naglasivši kako je cijela priča okrenuta ka tome da se pomogne roditeljima.

- Spoznali smo u jednom trenutku da više ne možemo, kao predškolske ustanove, funkcionirati s cijenama koje imamo, a zbog inflacije bi cijene trebale biti puno više. Naišli smo na otvorenost Grada za pregovore, razgovore, promišljanja i konstruktivno smo raspravljali. Veseli nas što se o svakom našem prijedlogu razmislilo i što se tražilo zajedničko rješenje u korist roditelja, djece i cijele zajednice – rekla je Brkljača.

Kada je riječ o uvjetima za subvenciju, Brkljača je pojasnila da je Grad ponudio najminimalnije uvjete iz pedagoških standarda i normativa.

- Tražio se dovoljan broj odgajatelja po skupinama, broj djece u skupinama te drugi materijalno-tehnički uvjeti. Vjerujem da su kolege, koje nisu ispunile uvjete, vrlo blizu i da će nam se i oni priključiti – zaključila je Ivana Brkljača.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram