GRADSKI ODJELI
Predstavnici Grada Mostara na energetskom summitu u Neumu
23.03.2022
13:59

Službeni dio Energetskog summita u Bosni i Hercegovini 2022. počeo je u srijedu u Neumu, a okupio je ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

U središtu rasprave bit će napredak reformi, sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i preduvjetima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te financijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljičnoj ekonomiji.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je važnost energetske tranzicije i izrade zakona kako bi ta tranzicija bila još bolja.

"Mi smo pripremili set reformskih zakona, zakon o energiji, zakon o električnoj energiji, o energetskoj efikasnosti, o južnoj interkonekciji, i to su ključni zakoni kojima ćemo ispuniti ono što Europa od nas očekuje", kazao je ministar.

Dodao je kako je dogovor da se na sjednicama Vlade usvaja po jedan zakon.

"Nadamo da ćemo smoći snage da u dogovoru s državnim vlastima i vlastima u RS-u postignemo dogovor", ocijenio je Džindić.

Summit na kojem sudjeluju i predstavnici Grada Mostara, a koji će trajati do petka, 25. ožujka, provodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), potom Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uime njemačke vlade i Britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

 

 

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram