GRADSKI ODJELI
Smjernica za smanjenje potrošnje energije i energenata u Federaciji BiH
07.09.2022
13:40

Vlada Federacije BiH je Zaključkom V. broj 1273/2022 01.09.2022. na 329. sjednici, prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o donošenju Smjernice za smanjenje potrošnje energije i energetike u Federaciji BiH, kojom se upozorava na važnost promjene ponašanja i racionalnog korištenja energije i energetike.

Ovo su interventne smjernice sačinjene po uzoru na paket dokumenata Europske komisije od 20.7.2022. godine, te plan REPower Europske unije.

Smjernice se sastoje od mjera koje mogu poduzeti građani, javni sektor, poduzetnici i energetski subjekti, a po karakteru mogu biti kratkoročne i dugoročne mjere.

Vlada je zadužila javne institucije i javna poduzeća u Federaciji BiH da, putem imenovanih energetskih suradnika, menadžera i koordinatora, intenziviraju aktivnosti u skladu s Pravilnikom o informacijskom sustavu za energetsku učinkovitost u Federaciji BiH, kao i da na službenim web stranicama objave Smjernice. Vlada je zadužila sve upravne jedinice za izradu konkretnih programa za slučaj potencijalne krize, kako bi bile provedene Smjernice, informirana javnost i osigurano provođenje predloženih mjera.

Programi bi trebali obuhvatiti potrebe za energentima, rizik od smanjenja/prekida snabdijevanja iz različitih razloga, nedostajuće količine, mjere koje treba poduzeti za smanjenje rezultata i potrebna financijska sredstva.

Kako je obrazloženo, primjena načela energetske učinkovitosti kroz Smjernice usmjerena je na smanjenje računa svih građana, poduzetništva, javnih usluga i servisa, što nas čini otpornijim na energetske poremećaje. Stoga je i data preporuka svim kantonalnim vladama, ali i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da se svakako, u okviru svojih nadležnosti, pobrine o provođenju preporuke i mjera energetske učinkovitosti kako bi bile osigurane uštede u potrošnji energije i energenata.

Smjernice za smanjenje potrošnje energije i energenata u Federaciji BiH

Zaključak o donošenju smjernica za smanjenje potrošnje energije i energetike u Federaciji BiH

Informacija o donošenju smjernica za smanjenje potrošnje energije i energetike u Federaciji BiH

https://fmeri.gov.ba/vijesti/posts/2022/september/smjernica-za-smanjenje-potrosnje-energije-i-energenata-u-federaciji-bih/

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram