GRADSKI ODJELI
Svečana akademija HAZU u BiH: Među uzvanicima i gradonačelnik Kordić
23.06.2022
15:17

Na svečanoj sjednici Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, održanoj u četvrtak 23. lipnja u Mostaru u povodom Dana Akademije, dodijeljene su povelje počasnim članovima – akademiku Davorinu Rudolfu i akademiku Miri Gavranu.

Povelje su uručene i Branku Kataliniću, Mehmedu Akšamiji, Milenku Bevandi, Josipu Mlakiću, Peri Pavloviću, Zori Pilić, Misijani Brkić Milinković te Ivanu Anđeliću.

Svečanost je otvorena prigodnim govorom predsjednika akademika Mladena Bevande. Akademik Bevanda je osim podnesenog izvješća istaknuo kako je plan Akademije raditi na širenju međunarodne suradnje te širenju i jačenju drugih djelatnosti iz različitih područja djelovanja.

U svom obraćanju akademik Bevanda uputio je čestitku Hrvatskom kulturnom društvu Napredak povodom obilježavanja 120 godina od osnutka kao i Matici hrvatskoj koja ova godine obilježava 180 godina svog postojanja.

Tijekom svečanosti istaknuta je uloga Akademije u kulturnom i umjetničkom životu Hrvata u BiH s osvrtom na trenutnu političku situaciju u BiH te nastojanjima Hrvata da ostvare svoja prava.

Poručeno je kako nema političke volje da se riješi apsurdnost u BiH te da i veliki svjetski mirotvorci, među kojima i dobitnici Nobelovih nagrada, nisu toliko dugo tražili svoja prava koliko tugo to traže Hrvati u BiH.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i predsjednik HNS-a Dragan Čović, gradonačelnik Mostara  Mario Kordić, dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, predsjednik Bošnjčke akademije znanosti i umjetnosti (BANU) akademik Mehmed Akšamija, veleposlanik RH u BiH mr. sc. Ivan Sabolić.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Napretkov trio “Senso”.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH osnovana je 23. lipnja 2014. godine i na taj datum se obilježava Dan Akademije.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram