GRADSKI ODJELI
Tržišna inspekcija vrši nadzor nezakonitog povećanja cijena
03.03.2022
10:02

Obavještavamo poslovne subjekte, fizičke i pravne osobe u Gradu Mostaru, koje se bave trgovinom na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, da će tržišna inspekcija Grada Mostara, u funkciji sprječavanja nezakonitog povećanja maloprodajnih cijena prioritetno osnovnih životnih potrepština, u periodu 02.03.-31.03.2022 godine, po potrebi i kasnije, provesti intenzivne nadzore u predmetu :primjena ODLUKE O IZMJENI ODLUKE O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANJEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I DRUGE PROIZVODE.

Aspektom predmetnog nadzora obuhvatit će se maloprodajni objekti velikih trgovinskih centara, kao i maloprodajni objekti ostalih fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju trgovinu na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima.

Poslovni subjekti dužni su inspekciji na zahtjev staviti na uvid trgovačke knjige i dokumenta za robu koja bude predmetom nadzora, te također na zahtjev omogućiti uvid u poslovne prostorije namijenjene smještaju i čuvanju robe.

Svi utvrđeni slučajevi nezakonitog povećavanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda (što obuhvata listu od 17 artikala), bit će u skladu sa Zakonom o kontroli cijena sankcionisani. Zapriječene kazne su u utvrđenom rasponu, za pravne osobe 1.000-10.000 KM, za odgovorne osobe u pravnim osobama 250-2.500 KM, a za fizičke osobe 500-1.500 KM.

Služba za inspekcijske poslove

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram