GRADSKI ODJELI
U Prijedoru održan drugi projektni forum za razmjenu najboljih praksi suradnje organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti
12.12.2022
7:29

U Prijedoru je u okviru projekta „Jačanje lokalnog sudjelovanja i suradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini - LINK za suradnju'', financiranog od strane Europske unije, održan drugi Forum za razmjenu najboljih praksi suradnje organizacija civilnog društva (OCD) i lokalnih vlasti koji je okupio preko 60 sudionika.

Pored predstavnika međunarodne zajednice, Forumu su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti i OCD-a iz Berkovića, Jablanice, Kostajnice, Maglaja, Mostara, Nevesinja, Novog Grada, Prijedora, Ravnog, Trebinja, Zavidovića i Žepča, koji su zajednički identificirali konkretne izazove suradnje i iskazali spremnost za pronalaženje optimalnih rješenja za jačanje iste.

Procjena utjecaja i važnosti

Na Forumu je također izvršena procjena utjecaja i važnosti, kroz projekt provedenog, ELoGE procesa i programa Akademije za lidere (LAP) Vijeća Europe kao ključnih alata u kontekstu pridruživanja Europskoj uniji.

Slobodan Javor, gradonačelnik Grada Prijedora i jedan od domaćina Foruma, istaknuo je važnost predanosti kontinuiranom unapređenju javnih usluga i postizanju učinkovitijeg i odgovornijeg upravljanja: ‘’Samim tim što smo dio ovako značajnog projekta govori o tome koliko nam je važno jačanje lokalnog učešća i saradnja sa nevladinim sektorom.

Također, kroz segmente i mogućnosti koje pruža projekat nastojimo da uvažimo preporuke, a sve u cilju unapređenja lokalne samouprave, otvorenosti i transparentnosti prema građanima. Akademija za lidere i provođenje ELOGE procesa nama je od velikog značaja, jer kroz određene procese sagledavamo, slobodno mogu reći, sitne nedostatke koje otklanjamo i samim tim unapređujemo sve procese u radu.
Grad Prijedor ima jasnu viziju razvoja koja ima konačan cilj da budemo grad u kojem se rado živi i radi, ali i grad u koji kad jednom dođete svaki put želite da se vratite.”

Sudjelovanje građana

Osvrćući se na važnost participativnih procesa kao ključnog faktora razvoja i stabilnosti lokalne demokracije, Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar, naglasivši: ‘’Reforma lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini mora ostvariti visok stupanj neposrednog sudjelovanja građana, što je u skladu s važećim strategijama i preporukama međunarodnih organizacija. U skladu s tim organi lokalne samouprave u BiH trebaju osigurati uvjete i alate za uključivanje građana u proces donošenja odluka, a građani preuzeti na sebe odgovornost za donošenje odluka. Proces prelaska iz predstavničkog odnosno posrednog oblika demokracije, u neposredni odnosno participativni oblik je dug i kompleksan, te prije svega podrazumijeva adekvatnu procjenu stanja a potom i odgovarajuću edukaciju kao temelj za stvaranje sistema koji će osigurati participativnu demokraciju.’’

Imajući u vidu iskustvo ALDA-e u pokretanju programa ELoGE u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, sudionicima Foruma se obratila i Antonella Valmorbida, generalna tajnica Europske asocijacije za lokalnu demokraciju (ALDA), rekavši: „Dobro upravljanje predstavlja temelj funkcionalnog i trajnog demokratskog sustava. ALDA je počašćena što je dobila akreditaciju za Europsku oznaku izvrsnosti u upravljanju. Važan program koji, zahvaljujući partnerstvu s Vijećem Europe, pridonosi jačanju demokracije diljem svijeta i uspostavljanju tješnje veze između lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva i europskih institucija.’’

540.000 EUR vrijedan projekt

Projekt ‘’LINK za suradnju’’ ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u provođenju participativnih procesa kako bi zajednički identificirali specifične probleme zajednice i, zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja. Agencija lokalne demokracije Mostar je nositelj projekta u suradnji s partnerima projekta: Agencijom lokalne demokracije Zavidovići, Agencijom lokalne demokracije Prijedor, Centrom za razvoj Hercegovine (CRH) iz Trebinja, ALDA – Europskom asocijacijom za lokalnu demokraciju i ALDA Skoplje kao pridruženim partnerom.

S implementacijom je počeo 1. siječnja prošle godine i trajat će do 31. prosinca 2023. godine. Vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala preko 490,000 EUR bespovratnih sredstava.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram