GRADSKI ODJELI
Umjetnička grupa 'Le Arti per Via' gostuje u Mostaru
01.07.2024
10:04

U okviru kulturne razmjene između pobratimskih gradova Bassano del Grappa iz Italije i Mostara, u Mostaru će od 5. do 8. srpnja gostovati Grupa "Le Arti per Via".

Spektakl koji ova grupa priređuje je u isti mah muzej na otvorenom i ulična umjetnost koja objedinjava etnografiju, elemente tradicionalnog glazbenog nasljeđa i starih zanata iz perioda velike emigracije talijanskog stanovništva s čijim porukama se mogu poistovjetiti i sve druge zajednice koje su prošle kroz slična iskustva.

Svaka predstava je rekonstrukcija jutarnjeg oživljavanja grada kada razni prodavači i zanatlije izlaze na ulice i dolaze do tržnice na kojoj nude svoju robu i usluge.

Iz razloga što je važan dio spektakla interakcija s publikom, publika ima osjećaj da je i sama dio nekog davnog mjesta i vremena.

Prijem kod gradonačelnika Marija Kordića u Gradskoj vijećnici i izjave za medije bit će upriličene u petak 5. srpnja, u 15.30 sati.

Grupa "Le Arti per Via" osnovana je u Bassano del Grappa 1984. godine na osnovu povijesno-filoloških istraživanja koja je provela lokalna znanstvenica, Elide Bellotti Imperator.

Istraživanja su za cilj imala rekonstruirati likove obrtnika i prodavača koji su između kraja 18., 19. stoljeća i prvih desetljeća 20. stoljeća svoju djelatnost obavljali na ulicama i trgovima. Otuda naziv Arti per Via - Umjetnosti za ulicu.

Cilj koji je osnivačka jezgra grupe postavila od samog početka bio je slijediti put upravo suprotan onom etnografskih muzeja (znanost koja opisuje običaje i tradiciju živih naroda) i krenuti među ljude.

Rekonstruirane su lokalne tradicije, reinterpretirane i konkretizirane po pokretom i razgovorom likova.

Istraživačka jezgra grupe se, na tragu istraživanja Bellotti, kretala ponovnim otkrivanjem ili rekonstrukcijom starih nošnji, ponovnim otkrivanjem stare opreme (neke su prave antikvitete), rekonstruiranjem kroz sjećanje starijih, kroz grafike i druge istraživačke alate, geste i povike tipične za neke profesije.

Do sada su rekonstruirana 42 lika (obrtnika i prodavača), koji se ponovno predstavljaju javnosti tijekom predstava, a čiji je zajednički nazivnik radna mjesta na ulicama i trgovima: cvjećar, mljekarica, slamkarica za stolice i šešire, oštrač noževa i drugih oštrica, proizvođač madraca, prodavač bijelog luka i aromatičnog bilja, izrađivač kišobrana, sladoledar, keramičar, staklar, prodavač drvenog posuđa, čistač cipela i tako dalje.

Svaki lik predstavljen je pojedinačno ili u grupi, u skladu s rezultatima povijesnih istraživanja, iz tog razloga grupa, koja predstavlja 42 lika, broji prosječno 55 umjetnika.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram