GRADSKI ODJELI
Za djecu mostarskih vrtića održana predstava 'Puna vreća želja'
26.01.2024
7:28

U sklopu Dana energijske efikasnosti Grada Mostara, Lutkarsko kazalište Mostar je 25.01. održalo predstavu „Puna vreća želja“. Predstava je nastala u sklopu uspješno završenog projekta „IRENE: lnterregional Renewable & ENErgy efficiency network" odobrenog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.- 2020. u kojem je Grad Mostar bio partner. Predstava je nastala prema tekstu Mire Gavrana koju je adaptirao i režirao Ivan Kristijan Majić. U predstavi igraju: Anela Planinić Škutor, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić. Riječ je o predstavi za djecu uzrasta od 4 do 12 godina a koja za cilj ima razvijanje svijesti o zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

Predstava je održana za 160 mališana iz gradskih vrtića Sunce, Mrvica i Zvjezdica, a koji su podrškom projekata energijske efikasnosti Grada Mostara u posljednjem periodu obnovljeni i time su značajno poboljšani uvjeti rada i boravka u ovim prostorijama.

O predstavi: U šumi, koja je dom životinjama, sve je više smeća. Medo i Zeko navikli su se već na život u svome prljavom domu, pa su se čak počeli i veseliti smetlarskom kamionu koji u šumi istovara smeće – jer tamo lako pronalaze hranu, ostatke medenjaka i mrkve! Njihova prijateljica, djevojčica Irena, dolazi u šumu s pecaljkom u ruci, kako bi ulovila zlatnu ribicu. I životinje se uključuju u lov na ribicu, jer svatko za nju ima jednu želju, koju bi htio da mu se obistini. Kako vrijeme odmiče, želja je sve više, puno, puno više od one poznate tri koliko za svoju slobodu ispunjava ribica.

Umjesto pune vreće ostvarenih želja Medo, Zeko i Irena otkrit će da nisu sve želje jednake i da se samo za one prave isplati potruditi.
Grad Mostar – Grad dobre energije

Za ovu godinu Grad Mostar planira nastavak sličnih projekata energijske učinkovitosti i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije uz punu podršku gradonačelnika Maria Kordića.

Gradsko vijeće Grada Mostara daje punu podršku provedbi ovakvih projekata, a što je iskazalo i jednoglasnim usvajanjem Deklaracije o dobroj energiji u veljači 2023. godine: Grad Mostar-Grad dobre energije, te jednoglasnim usvajanjem Akcijskog plana SECAP u travnju mjesecu 2024. godine. Upućena je inicijativa prema Vladi HNŽ za izmjenom Zakona o gradnji kako bi se pojednostavile procedure za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća naših građana i krovovima javnih ustanova.

Energija iz obnovljivih izvora i energijska efikasnost su ključna rješenja za ublažavanje klimatskih promjena.

Grad Mostar odgovorno se opredijelio za energijski održiv razvitak grada na načelima energijske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ublažavanje klimatskih promjena i jačanje lokalnih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram