GRADSKI ODJELI
Za revitalizaciju, obnovu i prilagodbu prostora kulturnih institucija u Mostaru uloženo više od milijun KM
22.11.2023
11:49

U Centru za kulturu Mostar održana je konferencija „Budućnost kroz transformaciju javnih prostora“ na kojoj su predstavljene transformacije koje su ostvarene u 12 institucija i organizacija u Mostaru, zahvaljujući projektu „Mostar – Prostori koji pokreću“ koji je financijski podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić podsjetio je kako je inicijativu za pokretanje projekta pokrenuo Grad Mostar i bivši veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field koji je pokazao veliko zanimanje za pomoć u svim značajnim projektima za građane Mostara.

''Ovo znači jednu ogromnu pomoć proračunu Grada Mostara, i ovaj projekt je meni nevjerojatno bitan i drag. Na početku mandata smo imali mnogo problema oko infrastrukture i uvijek je ostajala gorčina, kada bi radili proračun, da se premalo brinemo o kulturi, zdravstvu i o nekim stvarima koje bi više spadale u domenu socijale i kulture. Ovo nam je bila velika pomoć i sretan sam da danas vidim rezultate ovih projekata'', rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić te istaknuo kako su tijekom realizacije prolazili kroz brojne imovinsko pravne probleme.

O mogućem nastavku ovakvog i sličnih projekata Kordić je istaknuo kako je u početku zamišljen iznos od 3 milijuna britanskih funti, u razdoblju od tri godine. ''Jedan dio je išao u kulturu, jedan u sportsko rekreativne sadržaje, ovih dana kreće rekonstrukcija Bunice. Na svakom tom projektu je Grad bio suinvestitor i naravno podrška u kontekstu izdavanja dozvola i pravnih administrativnih procedura. Radimo kontinuirano i imamo i druge projekte, koji nisu vezani za Britansko veleposlanstvo, nego za neke druge donatore. Ono što je dobro jeste da proračun Grada Mostara rastao za duplo u posljednje tri godine, sad se već pomalo završavaju infrastrukturni projekti, prebacujemo fokus na kulturu i druge segmente života u Mostaru'', dodao je.

U protekloj godini, više od 1,2 milijuna konvertibilnih maraka uloženo je u revitalizaciju, obnovu i prilagodbu prostora kulturnih institucija u Mostaru. Ovaj napor ima za cilj promicanje važnosti kulturnih događanja i institucija koje potiču kritičko razmišljanje i zajednički dijalog.

Tijekom konferencije održana su četiri panela na kojima su predstavljeni postignuti rezultati u procesu obnove. Također se razgovaralo o budućnosti ovih javnih prostora i njihovoj daljnjoj adaptaciji kako bi bili u punom sjaju na raspolaganju građanima i građankama. Kroz kratke video filmove, predstavljena je svaka od podržanih institucija, ističući ostvarene promjene. Osim toga, tijekom konferencije, službeno je najavljen "Mostarski kulturni pogled", manifestacija koja obuhvaća dva tjedna otvorenih vrata podržanih kulturnih institucija, koje će pružiti građanima priliku za sudjelovanje u besplatnim aktivnostima i sadržajima.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram