GRADSKI ODJELI
Zajedno za rijeke: Grad Mostar, TNC i Novi Val potpisali Sporazum o suradnji
18.09.2023
10:41

Potpisivanjem Sporazuma o suradnji, u subotu je započela nova faza suradnje između Grada Mostara, međunarodne organizacije za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC) i organizacije Novi Val iz Blagaja. Zajedničkim radom doprinosit će zaštiti rijeka Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na rijeku Bunu.

„Osobno mi je zadovoljstvo biti supotpisnik Sporazuma o suradnji s organizacijom TNC i udruženjem Novi Val. S obzirom da je zaštita okoliša i očuvanje prirode, a posebno naših rijeka, gradu Mostaru izrazito važna, siguran sam kako će ovaj Sporazum rezultirati konkretnim i plodonosnim projektima u očuvanju i zaštiti naših rijeka. Također, izražavamo punu potporu udruženju Novi Val i njihovom radu. Grad Mostar će i dalje nastaviti podupirati njihov, kao i rad svih organizacija u korist očuvanja i zaštite prirode i prirodnih ljepota koje su naše najveće blago“, izjavio je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Složivši se oko zajedničke vizije budućnosti u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom, potpisnici Sporazuma aktivno će jačati napore usmjerene ka zaštiti rijeka u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je veliki korak za udruženje Novi Val, koje već godinama aktivno radi na zaštiti rijeke Bune i promociji prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Kroz aktivnosti koje provodimo želja nam je mlade ljude vratiti u prirodu, na rijeke, kako bi postali svjesni svih vrijednosti koje nam one pružaju. Ovaj Sporazum dodatan je vjetar u leđa za naše udruženje i poticaj za dodatni rad koji će očuvanju naših rijeka na korist svih nas, ali i prirode“, ističe Adnan Đuliman, predsjednik udruženja Novi Val.

Neke od aktivnosti na kojima će potpisnici Sporazuma o suradnji zajedno raditi je zagovaranje na nacionalnom nivou, suradnja na projektima iz domene zaštite prirode, zajednički javni nastupe, radionice i konferencije, te edukativne programe sa svrhom podizanja svijesti građana o zaštiti rijeka i prirode.

„Iako se često spominje, nije na odmet još jednom istaknuti kako naša regija, a posebno Bosna i Hercegovina, obiluje nevjerojatnom biološkom raznolikosti i prirodnim vrijednostima. Kako bi ih učinkovito zaštitili, potrebno je zajednički raditi na njihovom očuvanju. U praksi to znači povezivanje različitih dionika, nevladinih organizacija i lokalnih zajednica bez kojih nema trajne zaštite prirode. Ovim Sporazumom šaljemo upravo tu poruku, da zajedničkim radom možemo postići nevjerojatne rezultate kako bismo doprinijeli stvaranju bolje budućnosti za sve nas“, zaključila je Dragana Mileusnić, direktorica Programa za jugoistočnu Europu pri TNC-u.

Ovaj Sporazum potpisan je u okviru inicijative Zajedno za rijeke. Inicijativu je pokrenuo TNC, jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s lokalnim partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Zajedničkim radom žele zaštititi preko 400 kilometara jedinstvenih riječnih bogatstava naše regije kako bi se stvorile nove razvojne prilike i osigurala
dugotrajna dobrobit za ljude i prirodu.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram