GRADSKI ODJELI
U okviru projekta STAR – STreet ARt realizirana četiri događaja
26.08.2022
6:54

Projekat «STAR – STREET ARt» financiran je uz podršku Evropske unije u okviru Programa „Evropa za građane“.

U okviru ovog projekta realizovana su 4 događaja:

Događaj 1:
Učešće: Hibridni događaji uključivali su 76 učesnika koji su prisustvovali uživo, a to su: 2 iz Lisabona, 1 iz Amsterdama (Holandija), 2 iz Trebnja (Slovenija), 2 iz Pargaujasa (Latvije), 2 iz Miovena (Rumunija), 2 iz Mostar (Bosna), 2 iz ALDA Vicenza (Italija); 51 koji su učestvovali uživo iz grada Arcugnana; i 12 onlajn učesnika iz Peći (Kosovo), Valone (Albanija), Jihlave (Češka), Javora (Poljska), Kiteva (Nemačka), Zaječara (Srbija) i 2 iz Reggio Emilia (Italija).
Lokacija / Datumi: Događaj se održao u Arcugnanu, Italija, od 21.07.2021. do 23.07.2021.
Kratak opis: Događaj je započeo javnom prezentacijom projekta i konzorcija lokalnoj zajednici, nakon čega je slijedila javna konferencija sa stručnjacima iz sektora umjetnosti i urbanog planiranja, na kojoj se raspravljalo o izazovu ulične umjetnosti u urbanoj rekonstrukciji. Zatim je organizovan obilazak lokalnih uličnih radova.

Događaj 2:
Učešće: Hibridni događaji uključivali su 88 učesnika koji su prisustvovali uživo, a to su: 61 iz grada Lisabona (Portugal), 2 iz grada Miovenija (Rumunija), 2 iz grada Reggio Emilia (Italija), 2 iz grada Pargaujasa (Latvije), 2 iz grada Vlore (Albanija), 3 iz grada Jihlave (Češka), 2 iz grada Arcugnana (Italija), 2 iz ALDA (Italija); i 12 onlajn učesnika od kojih 2 iz Peći (Kosovo), 3 iz Amsterdama (Holandija), 2 iz Trebnja (Slovenija), 2 iz Mostara (Bosna), 1 iz Kiteva (Nemačka), 2 iz Zaječara (Srbija).
Lokacija / Datumi: Događaj se održao u Lisabonu, Portugal, od 13.10.2021. do 15.10.2021.

Kratak opis: Cilj događaja bio je da se fokusira na sveukupne napore i promišljanja projekta STAR o uključivanju građana u oporavak degradiranih područja kroz urbanu umjetnost, dalje razvijajući značaj koji ovaj umjetnički izraz ima u procesima lokalnog i lokalnog razvoja. Osim partnerskih sastanaka na kojima se dijeli rad koji se obavlja u svakoj od zemalja uključenih u projekat, program je imao tri sesije osmišljene da pokažu primjere lokalnog razvoja u Lisabonu.

Događaj 3:
Učešće: Hibridni događaj uključivali su 93 učesnika koji su prisustvovali uživo, a to su: 76 učesnika iz grada Peći (Kosovo), 2 iz Arcugnana (Italija), 1 iz ALDA (Italija); i 17 online učesnika od kojih 2 iz Lisabone (Portugal), 1 iz Amsterdama (Holandija), 1 iz Trebnja (Slovenija), 1 iz Pargaujasa (Latvije), 1 iz Miovenija (Rumunija), 2 iz Jihlave (Češka Republika), 1 iz Jawor (Poljska), 2 iz Mostara (Bosna), 1 iz Kiteva (Nemačka), 2 iz Zaječara (Srbija), 2 iz Reggio Emilia (Italija).
Lokacija / Datumi: Događaj se održao u Peći, Kosovo, od 25.04.2022. do 27.04.2022.

Kratak opis: Održana je radionica umjetničkog stručnjaka koji ih je upoznao sa tehnikama ulične umjetnosti i razgovarao o promjeni napuštenog urbanog jezika u različitim umjetničkim djelima. Sastanak je nastavljen sa projektnim partnerima izgradnjom murala na selu i razgovaralo se o njihovim lokalnim inicijativama oko ulične umjetnosti. Nakon sastanka, posetili su i organizaciju ANIBAR i posetili nekoliko murala u gradu Peći.

Događaj 4:

Učešće: Na događaju je učestvovalo 85 učesnika koji su prisustvovali uživo, a to su: 58 iz Amsterdama (Holandija), 2 iz Lisabona (Portugal), 2 iz Trebnja (Slovenija), 2 iz Zaječara (Srbija), 2 iz Valone (Albanija), 2 iz Kiteva (Njemačka), 3 iz Reggio Emilia (Italija), 1 iz ALDA (Italija), 2 iz Arcugnana (Italija), 1 iz Jawora (Poljska), 2 iz Miovenija (Rumunija), 2 iz Mostara (Bosna), 2 iz Jihlave (Češka Republika), 2 iz Peći (Kosovo); i 1 online iz Pargaujasa (Latvije).
Lokacija / Datumi: Događaj se održao u Amsterdamu, Holandija, od 25.05.2022. do 27.05.2022.

Kratak opis: Sastojao se od radionice vezane za izradu murala. Cilj događaja bio je podijeliti prezentaciju rezultata projekta, pri čemu će svaki partner pokazati lokalni proces i mural urađen u okviru projekta i ispričati više o dvogodišnjem programu u svom gradu. Osim toga, poveli smo učesnike u obilazak Amsterdama u kontekstu izložbe Street Art & Democracy.

3 participativna događaja su lokalno implementirana u 13 zemalja projekta STAR:

Lokalni događaj 1: identifikacija ciljnih mjesta za urbanu rekonstrukciju
Učešće: Lokalni događaj 1 je uključivao ukupno 574 građana iz svih partnerskih zemalja. Konkretnije: 43 građana iz Peći (Kosovo); 48 iz Amsterdama (Holandija); 32 iz Trebnja (Slovenija); 41 iz Vlore (Albanija); 43 iz Miovena (Rumunija); 29 iz Kiteva (Njemačka); 107 iz Zaječara (Srbija); 85 iz Reggio Emilije (Italija); 27 iz Arcugnana (Italija), 26 iz Lisabona (Portugal), 25 iz Jihlave (Češka), 25 iz Pargaujasa (Latvije), 23 iz Jawora (Poljska), 43 iz Mostara (Bosna i Hercegovina).
Kratak opis: Partneri su sproveli participativnu istragu koja je uključila građane kako bi shvatili koja područja njihovih gradova smatraju najmanje atraktivnim za njihove građane i na taj način odabrali mjesto na kojem će se mural realizirati. Mišljenja stanovnika uglavnom su prikupljena onlajn anketama zbog ograničenja vezanih za covid-19, forumima, intervjuima, radionicama itd.

Lokalni događaj 2: podizanje svijesti djece o važnosti socijalne inkluzije kroz umjetnost
Učešće: Lokalni događaj 2 je uključivao ukupno 474 građana u svim partnerskim zemljama. Konkretnije: 30 građana iz Arcugnana (Italija), 27 iz Lisabona (Portugal), 28 iz Jihlave (Češka), 25 iz Jawora (Poljska), 28 iz Peći (Kosovo), 98 iz Trebnja (Slovenija), 28 iz Amsterdama ( Holandija); 25 iz Vlore (Albanija); 28 iz Miovena (Rumunija); 25 iz Kiteva
(Njemačka); 25 iz Zaječara (Srbija); 57 iz Reggio Emilia (Italija); 25 iz Pargaujasa (Latvije), 25 iz Mostara (Bosna i
Hercegovina).

Kratak opis: Svaki partner je sarađivao sa lokalnim institucijama (školama) i volonterima kako bi organizirao 1 radionicu za podizanje svijesti mladih o socijalnoj inkluziji i moći umjetnosti (uključujući uličnu umjetnost) za njeno promoviranje. Kroz crteže i slike, mladi građani su se osvrnuli na vrijednosti socijalne inkluzije u osnovi kulture EU, dijeleći s umjetnicima inspiraciju za mural ideje.

Lokalni događaj 3: radionice o urbanoj rekonstrukciji
Učešće: Lokalni događaj 3 je uključivao ukupno 480 građana u svim partnerskim zemljama. Konkretnije: 25 građana iz Arcugnana (Italija), 25 iz Jihlave (Češka), 48 iz Lisabona (Portugal), 25 iz Jawora (Poljska), 25 iz Peći (Kosovo), 70 iz Trebnja (Slovenija), 26 iz Amsterdama ( Holandija); 25 iz Vlore (Albanija); 50 iz Miovena (Rumunija); 30 iz Kiteva
(Njemačka); 28 iz Zaječara (Srbija); 48 iz Reggio Emilije (Italija); 30 iz Pargaujasa (Latvije), 25 iz Mostara (Bosna i
Hercegovina).

Kratak opis: Svaki partner je implementirao 1 lokalnu radionicu koju je vodio ulični umjetnik i rezultirao je stvaranjem murala inspiriranog mladima u javnom prostoru koji su građani identificirali na lokalnom događaju 1. To je doprinijelo promicanju aktivnog građanstva i osjećaja lokalnog identiteta.

Grad Mostar
Hrvatskih branitelja br.2 
88000 Mostar
Copyright 2022. © Grad Mostar - Sva prava pridržana.
Powered by ITO.
menuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram